sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Puiseva, puisevampi, johdanto

Hnnngghhh. Periaatteessa tykkään kirjoittamisesta. Se on oikeastaan tutkielmien kivoin osuus, koska omassa etenemistavassani kirjoittaminen on viimeinen vaihe. Suurin ajatustyö on jo tehty: kaikki muistiinpanot ovat valmiit, tutkielman runko on ranskalaisina viivoina viimeistelty ja harkittu, tiedän tarkalleen jo mitä ja missä järjestyksessä aion sanoa, voin siis vain kirjoittaa kohta kohdalta kunnes olen valmis.

Mutta on yksi osio, jonka kirjoittaminen on poikkeuksetta kammottavaa tervanjuontia: JOHDANTO. Sillä pitäisi herättää lukijan mielenkiinto ja blaabatiblaa. Just joo. Selkeästi 100 % toimiva juttu, koska ihan joka ikinen opiskelijahan lukee tarkkaan aina kaikki johdannot tenttikirjoista, ihan vaan koska ne on niin tajut-toman mielenkiintosia. Tajunnanräjäyttäviä suorastaan.

Graduseminaarissa meidän pitää kirjoittaa tutkimussuunnitelma, joka on siis kutakuinkin sama asia kuin gradun johdantokappale. Pyysin mahdollisimman varhaisen deadlinen sille, joten sen täytyy nyt sitten olla 14.2. tehtynä.*) Onneksi siitä valtaosa on jo kirjoitettuna edellisissä teksteissä (kandissa ja tutkimuskurssin semmatyössä) ja eilen rääpin kasaan yhteen tiedostoon oikeaan järjestykseen kaiken, mitä em. teksteistä on käytettävissä. (Blogilla on heti muhun aktivoiva vaikutus, huomaatteko!) Nyt pitää enää vain sitoa tekstinpalaset yhteen sulavammaksi kokonaisuudeksi (just joo) ja raapustaa muutamat puuttuvat kohdat.

Näin aikainen deadline ja pitkälle valmis tekstipohja varmaankin koituvat mun pelastuksekseni, koska olisin luultavasti muuten lykännyt hommaa niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt sen sijaan ylivoimaisesti ankein osuus on kohta tehty! Ja tutkimussuunnitelmaan kuuluva aikataulu on myös eeeeerittäin hyvä juttu. Tervetuloa takaisin, roti.

*) Jos semmalaiset sattuvat lukemaan tämän, älkää hätääntykö, se on mun oma "esi-DL" joka sovittiin kurssiaikataulun ulkopuolelta herra professorin kanssa.

Johdannossa/tutkimussuunnitelmassa tulee olla:
– tutkimustehtävän hahmottaminen ja perustelu
– lähestymistavan pohdinta
– näkökulman "valinta"
– tutkimuskysymysten muotoilu
– tehtävän rajaukset
– käsitteiden tarkastelu
– lähdeaineiston arviointi
– metodisten ongelmien ja ratkaisujen pohdinta
– esityksen rakenteen pohdinta ja ratkaiseminen
(– työsuunnitelma ja aikataulu)

Miten herran tähden tuon listan saa käytyä läpi ilman, että sekä kirjoittaja että lukija vaipuvat koomaan? Ymmärrän kyllä, että kaikki kohdat ovat tärkeitä ja että niiden täytyy nimenomaan olla johdannossa, ennen varsinaista tutkimusta. Mutta on se silti vaan niin uskomattoman tylsää. 15–20(!) sivua väkisin puserrettua tylsyyttä.

Admit, olen kenties iiihan aavistuksen melodramaattinen tämän asian kanssa, mutta jos ei vielä käynyt selväksi, johdannot on lähes poikkeuksetta tylsiä ja niiden kirjoittaminen on tylsää. Tylsä on kuivaa ja puisevaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti